Wednesday, October 11, 2006

Elizabeth Bathory - Η Ματωμένη Κόμισσα (III)


της Μαράτας Δ., θυγατρός της Composition Doll


Οι μπράβοι της κοντέσας συνέχισαν να φέρνουν νεκρά κορίτσια που στραγγιζόντουσαν από το αίμα τους, για να μπορέσει να πλυθεί σε αυτό. Οι κηδείες αρχικά γινόντουσαν από τον πάστορα Andras Berthoni, έναν Λουθηρανό ιερέα, αλλά καθώς τα πτώματα των νεκρών κοριτσιών αυξάνονταν εκείνος αρνήθηκε να τις κηδέψει λέγοντας πως o θάνατός τους ήταν: «αγνώστων και μυστηριωδών αιτιών». Τέτοιες δηλώσεις όμως δεν περνούσαν στην κοντέσα και με την απειλή της να αιωρείται, ο πάστορας, συνέχισε την ταφή των νεκρών κοριτσιών. Ο ιερέας ανακάλυψε την αλήθεια για το τι συμβαίνει στο κάστρο του Csejthe, όταν η Εlizabeth τον διέταξε να θάψει ένα μεγάλο μέρος των πτωμάτων. Ο ιερέας έγραψε τις υποψίες του για την Elizabeth σε ένα σημείωμα λίγο πριν πεθάνει. Τα εγκλήματα της και ο τεράστιος αριθμός των πτωμάτων, ήταν πλέον τόσο μεγάλος που δεν μπορούσε να συγκαλυφθεί.. Λίγο πριν την κατάρρευση του καλά κρυμμένου μυστικού, άρχισαν να βρίσκονται πτώματα σε διάφορα σημεία του κάστρου και του δάσους γύρω από αυτό, όπως σε ρέματα ή στον κήπο της κουζίνας! Νεκρά κορίτσια που ύστερα από εβδομάδες βασανισμού αφέθηκαν να σαπίσουν και να φαγωθούν από τους λύκους. Αυτή η καινούρια τακτική έδειξε πως η κοντέσα είχε πια κουραστεί και πως δεν έδινε την πρέπουσα σημασία για να καλύψει τα ίχνη της. Η Elizabeth έγινε απρόσεκτη για πρώτη φορά στην μακάβρια καριέρα της. Μετά από μια φρενίτιδα οργίων, τέσσερα αποστραγγισμένα από το αίμα τους πτώματα, πετάχτηκαν από τα τείχη του κάστρου. Το σφάλμα συνειδητοποιήθηκε αλλά ήταν ήδη αργά, γιατί οι χωρικοί είχαν δει και περισυλλέξει τα πτώματα και είχαν αναγνωρίσει τα κορίτσια. Οι αναρίθμητες εξαφανίσεις κοριτσιών είχαν αρχίσει να επιλύονται. Το μυστικό αποκαλύφθηκε και το μυστήριο έφθασε στο τέλος του.

Ένα ακόμα μεγάλο λάθος της ήταν που άρχισε να αναζητά θύματα στην αριστοκρατία και όχι στις κόρες των σκλάβων της. Ένα κορίτσι από την αριστοκρατία ήταν που δραπέτευσε και είπε στις αρχές όλα όσα συνέβαιναν στο κάστρο Cahtice. Όμως λένε πως υπάρχει ακόμα ένας λόγος, που ίσως, να είναι και ο βασικότερος για την σύλληψη της κοντέσας. Τα χρήματα που σπαταλούσε σε όλες αυτές τις δολοφονίες ήταν τόσα πολλά που αναγκάστηκε να πάρει δάνεια. Ο βασιλέας δεν της ακύρωσε κάποιο απλήρωτο χρέος και έτσι βρέθηκε στην φυλακή. [ειρωνεία; για τα εγκλήματά της δεν μπήκε ποτέ στην φυλακή, αλλά αυτό θα το δούμε παρακάτω] Ο βασιλέας Mátvás της Ουγγαρίας διέταξε τον ξάδερφο, της κοντέσας, Κόμη György Thurzo, κυβερνήτη της επαρχίας, μαζί με τον Reverend Janos Ponikenusz, ο οποίος βρήκε το σημείωμα του ιερέα, και έναν μικρό αριθμό στρατιωτών που τους είχε παραχωρήσει, να επιτεθούν στο κάστρο του Csejthe, κάτι που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου του 1610. Τα όσα βρήκαν εκεί, σόκαραν ακόμα και τους πιο σκληρούς άντρες. Στο κύριο δωμάτιο, βρισκόταν ένα ζωντανό και ένα νεκρό κορίτσι που στραγγίζονταν από το αίμα τους. Στο μπουντρούμι, στο υπόγειο δωμάτιο βασανιστηρίων, βρέθηκαν αρκετά κορίτσια που είχαν τρυπηθεί με κάποιο μηχάνημα, εναν απίστευτα μεγάλο αριθμό πτωμάτων των νεαρών κοριτσιών, αλλά και την αιματοκυλισμένη Elizabeth. Ενώ κάτω από το κάστρο μετρήθηκαν περίπου στα 50 θαμμένα θύματα. Οι συνεργοί της Dorothea, Anna, και Katarina συνελήφθηκαν, αλλά η Elizabeth κρατήθηκε στο κάστρο. Ήταν Χριστούγεννα, το Ουγγρικό Κοινοβούλιο ήταν κλειστό και ο Βασιλικός Εκπρόσωπος γλίτωσε την Elizabeth από την ταπείνωση της φυλάκισης.


Ένα χρόνο αργότερα, το 1611, άρχισε η δίκη. Η κοντέσα αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση… ακόμα και για την αθωότητα ή την ενοχή της και δεν παρευρέθηκε ποτέ στο δικαστήριο. Δεν διατύπωσε ποτέ ούτε μια λέξη μετάνοιας ή συγγνώμης. Φήμες λένε πως δεν της επιτράπηκε να εμφανιστεί ή ότι δεν παρουσιάστηκε ποτέ στη δίκη της για πολιτικούς λόγους. Δικάστηκε στο κάστρο του Csejthe. Οι κατηγορίες που τη βάραιναν ήταν βαμπιρισμός, βασανιστήρια, μαύρη μαγεία, σαδισμός και μαζικές δολοφονίες.

Κατά την διάρκεια της δίκης ο Johannes Vjary, ομολόγησε την θανάτωση 37 ανύπαντρων κοριτσιών, 6 εκ των οποίων στράγγισε ο ίδιος από το αίμα τους. Προσπαθώντας να σώσει την τιμή του ή ακόμα και να γλιτώσει από την καταδίκη δήλωσε πως αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να κρατήσει την θέση του στο κάστρο, σαν αρχιυπηρέτης. Κάποιες κοπέλες τις βασάνισαν οι δύο μάγισσες, ενώ κάποιες άλλες η ίδια η κοντέσα. Η νοσοκόμα στην απολογία της μίλησα για 40 περίπου θανατώσεις, αλλά η αλήθεια είναι πως στο κάστρο βρήκαν φρικτό θάνατο 612 κορίτσια. Κάτι που αποδεικνύεται και από το ημερολόγιο της Elizabeth. Στο ημερολόγιό της, επίσης είχαν γραφτεί τα παρακάτω λόγια: ‘Είναι το καθήκον μου να είμαι καλή για τον σύζυγό μου και να κρατηθώ όμορφη για αυτόν. Ο Θεός μου παρουσίασε πώς να το κάνω… θα ήμουν παράλογη αν δεν εκμεταλλευόμουν την ευκαιρία αυτή.’ Και κάπου αλλού έγραψε: ‘… είμαι χήρα και πρέπει να μείνω όμορφη ώστε να μπορέσω να βρω έναν δεύτερο σύζυγο’. Ένας άλλος υπάλληλός της δήλωσε πως η κοντέσα καθόταν με τις ώρες μπροστά στον καθρέφτη της και προσπαθούσε να υλοποιήσει το ξόρκι της αιώνιας νιότης. Κάτι που την φέρνει πολύ κοντά στον μύθο της κακιάς μάγισσας [η Χιονάτη και οι Εφτά Νάνοι]. Η βασίλισσα στην ματαιοδοξία της πάνω, ζήτησε την καρδιά ή το συκώτι και τους πνεύμονες της Χιονάτης… ο κυνηγός γυρνάει στο κάστρο έχοντας πάνω του τα όργανα που του ζήτησε… μόνο που ήταν ενός ελαφιού. Η βασίλισσα, γεμάτη από ματαιοδοξία, χωρίς να το γνωρίζει βάζει τους μάγειρές της να της ετοιμάσουν ένα πλούσιο δείπνο από τα όργανα αυτά. Ο κανιβαλισμός είναι αυτός που συνδέει τις δύο γυναίκες. Και η τιμωρία της βασίλισσας; Κάψανε τις σιδερένιες παντόφλες και όταν πυρώσανε αναγκάσανε την βασίλισσα να τις φορέσει και να χορέψει με αυτές, μέχρι που έπεσε νεκρή. Πολύ αυστηρότερη από την τιμωρία της Elizabeth.

Στο δρόμο για το κάστρο της Bathory


Η τιμωρία που επέβαλε το δικαστήριο ήταν αποκεφαλισμός και αποτέφρωση στους συνεργάτες της Elizabeth και σε όσους πήραν μέρος σε αυτά τα εγκλήματα, εκτός από τις μάγισσες Ilona Joo και Dorottya Szentes, στις οποίες πρώτα ξερίζωσαν τα δάχτυλα και στη συνέχεια τις έκαψαν ζωντανές. Αυτά έγιναν στη Bytča στις 17 Ιανουαρίου του 1611. Η Katarina, με κάποιο τρόπο θεωρήθηκε ως ένα άλλο θύμα και αφέθηκε ελεύθερη.

Το δικαστήριο δεν επέβαλε όμως την ίδια τιμωρία και για την κοντέσα. Ο νόμος στην Ουγγαρία ήταν κατηγορηματικός. Δεν μπορούσε να θανατωθεί, επειδή προερχόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Έτσι η δική της τιμωρία ήταν η εξής: ισόβια φυλάκιση στην αίθουσα βασανιστηρίων, του ίδιου της του κάστρου, που χτίστηκε ολόκληρη ζωντανή αφήνοντας μόνο μια μικρή τρύπα για να μπορούν οι φύλακες να της δίνουν φαγητό. Ο βασιλιάς Mátvás II, προσπάθησε για την θανάτωση της κοντέσας… αλλά μπήκε μπροστά του ο ξάδερφός της [πρωθυπουργός της χώρας] και έτσι η «ποινή» έγινε: κατ’ οίκον περιορισμός.

Η αλήθεια όμως είναι πως η κοντέσα Elizabeth Bathory ποτέ δεν δικάστηκε και καταδικάστηκε, πραγματικά, για τα εγκλήματά της. Τα πρακτικά της δίκης κρύφτηκαν μακριά από το κάστρο του Csejthe, σε εκείνο του ξαδέφου της Elizabeth, Κόμητα Thurzo. Από εκεί, μυστυριωδώς, χάθηκαν και βρέθηκαν ξανά, αιώνες αργότερα. Σήμερα βρίσκονται στην Ουγγαρία.

Το ερειπωμένο, σήμερα, κάστρο της Elizabeth Bathory

Στις 31 Ιουλίου του 1614 , περίπου 4 χρόνια μετά τη δίκη, η Elizabeth υπαγόρευσε για τελευταία φορά την διαθήκη της σε δυο ιερείς καθεδρικών ναών της επισκοπής Ezstergom. Επιθυμούσε οι οικογενειακές μετοχές να μοιρασθούν εξίσου στα παιδιά της, αν και ο γιος της Paul και οι απόγονοί του ήταν οι βασικοί κληρονόμοι της.

Στις 21 Αυγούστου, του ίδιου έτους, ένας δεσμοφύλακας της κοντέσας που θέλησε να την κρυφοκοιτάξει μέσα από το μικρό άνοιγμα επειδή βρήκε το φαγητό της απέιραχτο, (ή επειδή εκείνη συνέχιζε ακόμα να είναι γοητευτική και από τις πιο όμορφες γυναίκες της Ουγγαρίας) είδε την κοντέσα με το κεφάλι πεσμένο. Η Elizabeth Bathory, «Ματωμένη Πριγκίπισσα της Τρανσυλβανίας», είχε πια πεθάνει σε ηλικία 54 ετών, στο ίδιο κάστρο, στον ίδιο χώρο που είχε θανατώσει 650 περίπου κορίτσια.

Το σώμα της προορίστηκε να θαφτεί στην εκκλησία της πόλης Cachtice, αλλά οι κάτοικοι αντέδρασαν. Δεν ήθελαν και δεν θα επέτρεπαν ποτέ η διαβολική γυναίκα να θαφτεί στον τόπο τους και στο καθαγιασμένο χώμα. Έτσι μιας και ήταν από τους τελευταίους Bathory του Ecsed, θάφτηκε στην βοριοανατολική πόλη, στον οικογενειακό τους τάφο.





Συνεχίζεται

3 comments:

kotosalata said...

Αυτή δεν ήταν Elizabeth, Elizadeath ήταν! (Παραφράζοντας Καπουτζίδη)

An-Lu said...

Ανατριχιαστική ιστορία. Τουλάχιστον έτσι εξηγείται και ιστορικά η μυθοπλασία των βαμπίρ...

Σταυρούλα said...

Απαράδεκτα επιεικής η τιμωρία της !