Monday, October 09, 2006

Elizabeth Bathory - Η Ματωμένη Κόμισσα (II)



της Μαράτας Δ., θυγατρός της Composition Doll

Σε ηλικία 51 ετών (το 1602 ή το 1604) ο Ferencz πεθαίνει. Οι εκδοχές για το θάνατο του είναι οι εξής: 1)Αφού μαχαιρώθηκε από μια πόρνη στο Βουκουρέστι, στην οποία χρωστούσε λεφτά, υπέκυψε στις πληγές του που μολύνθηκαν 2) πέθανε από μιαν αρρώστια στα χέρια μιας πόρνης 3)χάθηκε στη μάχη 4)δολοφονήθηκε από τον Giorgio Basta, του οποίου η τρομοκρατική δράση στην Τρανσυλβανία εκείνη την εποχή, οδήγησε σε ραγδαία πτώση της ισχύος της οικογένειας των Bathory, 5)από δηλητηρίαση, ενώ 6)πολλοί είναι κι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο θάνατος του οφείλεται στη Μαύρη Μαγεία. Τότε η Elizabeth αρχικά έδιωξε μακριά της μισητή πεθερά της και άρχισε να παίρνει μέρος σε τελετές μαύρης μαγείας που θανατώνονταν άλογα και άλλα ζώα. Από τότε η Elizabeth σταμάτησε να βγαίνει από το κάστρο της. Με τη βοήθεια του Thorko, της Joo , των μαγισσών Szentes και Darvulia και του Ujvary, άρχισε το διαβολικό της έργο.

H Elizabeth ήταν μια γυναίκα όμορφη. Δείτε πως περιγράφεται σε ένα κείμενο: «Η Elizabeth Bathory ήταν γυναίκα εκπληκτικής ομορφιάς. Τα μακριά, κατάμαυρα μαλλιά της, δημιουργούσαν έντονη αντίθεση με το πάλευκο της επιδερμίδας της. Τα κεχριμπαρένια της μάτια έμοιαζαν με γάτας, το κορμί της ήταν αισθησιακό. Ήταν ιδιαίτερα ματαιόδοξη και ο ναρκισσισμός της ήταν αυτός που την έσπρωξε σε βάθη διαστροφής». Ασυνήθιστο για την κοινωνική της τάξη, η Elizabeth ήταν ένα παιδί γυμνασμένο και δραστήριο. Μεγάλωσε και ανατράφηκε σαν μέλος της Ουγγρικής βασιλικής οικογένειας, και σαν νεαρή κοπέλα ήταν αρκετά όμορφη, είχε κομψά χαρακτηριστικά, καλό σώμα και ήταν ψηλή για την εποχή της αλλά η προσωπικότητά της δεν έτυχε ανάλογης καλλιέργειας, ανάπτυξης και εκλεπτυσμού! Κατά τη γνώμη της το πιο ξεχωριστό και αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό της ήταν το άσπρο και όμορφο δέρμα της για το οποίο έλεγε πως συχνά της έκαναν κομπλιμέντα, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού οι άλλοι δεν εντυπωσιάζονταν και τόσο από την μάλλον συνηθισμένη επιδερμίδα της και της έκαναν κομπλιμέντα μόνο αν γνώριζαν πως θα ήταν προς όφελός τους, μια και η Elizabeth δεν δεχόταν με ενθουσιασμό τα μέτρια σχόλια! Αλλά όσο ο καιρός περνούσε, η Elizabeth μεγάλωνε κι άρχισε να χάνει την ομορφιά της. Προσπάθησε να καλύψει τις ατέλειες της αγοράζοντας και φορώντας πανάκριβα ρούχα και κοσμήματα, αλλά τίποτα δε μπορούσε να κρύψει το πέρασμα του χρόνου από πάνω της. Τότε ήταν που τα αποτρόπαια βασανιστήρια γίνανε όλο και πιο πολλά. Ήταν η εποχή που είχε φτάσει στα 40 και η ματαιοδοξία της, την έκανε να πιστεύει πως η ομορφιά της είχε φθαρεί και χανόταν ενώ έπαιρναν την θέση τους, πάνω της, τα γηρατειά.

Όλα άρχισαν όταν ένα κορίτσι που την χτένιζε, της τράβηξε κατά λάθος μια τρίχα από τα μαλλιά της. Τότε η ευέξαπτη κοντέσα της τρύπησε την μύτη με ένα μηχάνημα και το αίμα έσταξε στο χέρι της. (Κατά μια άλλη εκδοχή τη χτύπησε τόσο δυνατά που το δαχτυλίδι της έσκισε το δέρμα στο μάγουλο του κοριτσιού ή ότι από το χτύπημα το αίμα πετάχτηκε από τη μύτη του κοριτσιού στο πρόσωπό της)... Όταν πήγε να ξεπλυθεί, από αυτό, κοίταξε τον εαυτό της στον καθρέφτη και τότε με έκπληξη παρατήρησε, κάτι που ήταν ορατό μόνο στα δικά της μάτια, πως το χέρι της στο σημείο που είχε καλυφθεί με αίμα είχε πάρει κάτι από την νεότητα του κοριτσιού, έδειχνε πιο νέο, πιο απαλό και πιο όμορφο. Ζήτησε λοιπόν τη γνώμη της Darvulia για το φαινόμενο αυτό... Έφερε επίσης στο κάστρο της χημικούς και φυσικούς για να δώσουν μιαν επιστημονική εξήγηση πάνω στο θέμα...Αυτοί επειδή καλοπερνούσαν και δεν ήθελαν να χάσουν τις θέσεις τους αποφάσισαν να μη χαλάσουν το χατίρι και τη διάθεση της κοντέσας τους και της είπαν ότι για την αλλαγή του δέρματος της ευθυνόταν το αίμα του μικρού παρθένου κοριτσιού. Μάλιστα της είπαν πως θυμόντουσαν ότι κάτι αντίστοιχο είχε ξαναγίνει στο παρελθόν σε κάποιο μακρινό τόπο, όταν το αίμα μιας νεαρής παρθένας έφερε ανάλογα αποτελέσματα σε μια γερασμένη αλλά γενναιόδωρη και καλή προσωπικότητα με πολλές χάρες! Μετά από τόσο καθαρές αποδείξεις στο χέρι ,η Elizabeth πείστηκε ότι αυτή ήταν μια θαυμάσια ανακάλυψη! Μια μέθοδος πρόληψης του γήρατος και διατήρησης της αιώνιας νεότητας! Ή τουλάχιστον η ίδια βρήκε αυτό που χρειαζόταν! Και η γνώμη της «συμβούλου ομορφιάς» της, μιας γυναίκας που ονομαζόταν Katarina, της επιβεβαίωσε την ιδέα ότι η έξυπνη ανακάλυψη της ήταν σωστή.Η Darvulia επίσης της είπε οτι μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη της νιότη κάνοντας μπάνιο στο αίμα των κοριτσιών και πίνοντας το αίμα, ιδιαίτερα, των πιο όμορφων. Τότε διέταξε τους υπαλλήλους της Ujvary και Dorka να γδύσουν το κορίτσι και κρατώντας τα χέρια της πάνω από ένα βαρέλι, να κόψουν τις αρτηρίες της, να την σκοτώσουν και να αφαιμάξουν το αίμα της σε μια μεγάλη δεξαμενή για να μπει και να κάνει το μπάνιο της σε αυτό.

Ήταν πλέον σίγουρη οτι είχε βρεί το μυστικό για την αιώνια νεότητα μέσω αυτής της διαδικασίας. Ανακάλυψε πως το αίμα είναι ζωή και από τότε αυτό έγινε μια από τις πιο κρυφές της επιθυμίες!...Η δίψα της για αίμα ήταν τόσο μεγάλη που ακόμα κι όταν κάποια στιγμή στη ζωή της αρρώστησε δεν κατάφερε να κρατηθεί μακριά από τους φόνους. Επειδή ήταν τόσο αδύναμη που δε μπορούσε να σηκωθεί απ’ το κρεβάτι και δεν είχε τη δύναμη να βασανίζει η ίδια τα θύματά της, έβαζε τους πιστούς της, να φέρνουν τα κορίτσια στο κρεβάτι της ώστε να μπορεί να τις δαγκώσει.

Ταυτόχρονα έδωσε εντολή σε σιδηρουργούς απο την Γερμανία να της ετοιμάσουν καινούρια όργανα βασανισμού, που κύριο σκοπό τους είχαν τη συλλογή αίματος από τις παρθένες. Έτσι, γρήγορα στο κάστρο έφτασαν διάφορα όργανα βασανισμού, ένα από τα οποία ήταν η Σιδηρά Παρθένα (Iron Maiden) που ήταν και από τα πιο γνωστά. Αυτό ήταν μια μεγάλη μεταλλική σαρκοφάγος σε ανθρώπινο ύψος, μέσα στην οποία υπήρχαν καρφιά και από τις δύο πλευρές και λίγος χώρος για να χωράει η παρθένα, έτσι ώστε όταν έκλεινε τα καρφιά να ξεσκίσουν τη σάρκα της. Στο κάτω μέρος της σαρκοφάγου υπήρχε μια δίοδος όπου μαζευόταν το αίμα όταν άρχιζε να τρέχει. Με τη βοήθεια αυτής λοιπόν της ομάδας απήγαγε πολλά κορίτσια από τις γύρω περιοχές, τα έφερνε στο κάστρο και τα φυλάκιζε σε ένα υπόγειο μυστικό δωμάτιο που ήταν γνωστό ως " ο θάλαμος βασανιστηρίων της Εξοχότητάς της ", κάνοντας τους τα χειρότερα βασανιστήρια που μπορούσε να φανταστεί.

Τις κάρφωνε με καρφίτσες στα γεννητικά τους όργανα και σε άλλα ευαίσθητα σημεία του σώματος όπως κάτω από τα νύχια. Τους έκοβε τα δάχτυλα ή τις χτυπούσε στο πρόσωπο μέχρι που άκουγε τα κόκαλα να σπάνε. Προτιμούσε μάλιστα να έχει το θύμα της γυμνό μπροστά της και να τα χτυπάει από τη μπροστινή πλευρά και όχι από πίσω. Αυτό το έκανε για να μπορεί να βλέπει πως διαγραφόταν ο πόνος στα πρόσωπα των θυμάτων της όταν τα βασάνιζε. Χρησιμοποίησε νέες τεχνικές βασανισμού...Μια από τις εφευρέσεις της ήταν να γδύνει ένα κορίτσι, να το αλείφει ολόκληρο με μέλι και μετά να το δένει μόνο του στο δάσος, αφήνοντας το στο έλεος των πεινασμένων εντόμων... Επίσης το χειμώνα, έγδυνε ένα κορίτσι και το έβγαζε έξω από το κάστρο όπου του έριχνε νερό μέχρι να παγώσει ζωντανό και να πεθάνει από το τσουχτερό κρύο που υπάρχει τέτοια εποχή στα Καρπάθια. Για να βασανίζει τα θύματα της και να βγάζει το αίμα τους η Elizabeth χρησιμοποιούσε σφυριά, καυτά καρφιά, μαχαίρια, ψαλίδια, διπλούς πέλεκες, πυρωμένα σίδερα και άλλα. Τέλος οι υπηρέτες της τις κρεμούσαν ανάποδα με αλυσίδες γύρω από τους αστραγάλους από ένα κλουβί και τους έκοβαν το λαιμό για να χυθεί το αίμα όσο ήταν ακόμα ζεστό, έτσι ώστε να παίρνει το ντους της η Elizabeth μέσα στην ασημένια μπανιέρα της... Βασάνιζε επί βδομάδες ή ακόμα και μήνες τα κορίτσια, μέχρι που τις έσφαζε. Γρήγορα η Elizabeth επιτιθόταν στα θύματά της με γυμνά δόντια, κόβοντας μεγάλα κομμάτια σάρκας από τα χείλη, τα μάγουλα, τους ώμους, τα στήθη τους κ.λ.π.

H Elizabeth έπαιρνε νέες παρθένες από γειτονικά χωριά με τη δικαιολογία οτι ήθελε να τις προσλάβει ως υπηρέτριες. Μια μεγάλη ευκαιρία της παρουσιάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα στην Transylvania, όπου οι γονείς των κατώτερων τάξεων εύχονταν οι κόρες τους να μορφώνονταν με τους κατάλληλους τρόπους και να είχαν μια ευκαιρία να ανέβουν κοινωνικά. Η Elizabeth άρπαξε την ευκαιρία και το 1609, ίδρυσε μέσα στο κάστρο της μια ακαδημία, η οποία υποσχόταν να παίρνει κάθε φορά 25 νέα κορίτσια και να τα μορφώνει κατάλληλα. Μόνο που στην πραγματικότητα οι σπουδές τους τελείωναν...για πάντα... Με τη βοήθεια της Dorotta Szentes αυτές οι δύστυχες μαθήτριες «καταναλώθηκαν» όπως ακριβώς και όλες οι προηγούμενες τους... Όταν όμως τα αιματοκυλισμένα πτώματα βρέθηκαν στο δάσος γύρω από το κάστρο, φήμες κυκλοφόρησαν ότι στο κάστρο του Csejthe μαζί με την Elizabeth υπήρχε μια τεράστια ομάδα από βαμπίρ, που σκότωνε ασταμάτητα δίνοντας έτσι τροφή στη φαντασία και στις ιστορίες των χωρικών που είχαν τώρα έναν παραπάνω λόγο να αποφεύγουν το κάστρο. Όσο ο καιρός περνούσε και η Darvulia πέθανε, η Elizabeth παρατήρησε ότι συνέχιζε να μεγαλώνει παρ’ όλα τα μπάνια που έκανε και το αίμα που έπινε. Τότε, μια άλλη μάγισσα, η Erzsi Majorova, της είπε ότι έπρεπε τα κορίτσια που σκοτώνει να ήταν βασιλικής γενιάς. Γι’ αυτό άρχισε να σκοτώνει και κορίτσια της υψηλής κοινωνίας που πήγαιναν ανυποψίαστα για επίσκεψη στο κάστρο της. Αλλά ακόμα κι αν σκότωνε κορίτσια αριστοκρατικής καταγωγής η κατάσταση της δεν βελτιωνόταν και δε μπορούσε να πάρει πίσω τη χαμένη της ομορφιά... Για παραπάνω από μια δεκαετία, είχε βασανίσει, σκοτώσει, πάρει και πιει το αίμα σε πάνω από 650 παρθένες.




Συνεχίζεται

2 comments:

Σταυρούλα said...

Το μεν ποστάκι ωραίο , η δε κόμισσα απάνθρωπη! Καλησπέρα!

Απορία : Έχει καμιά σχέση το όνομα του βασανιστηρίου "Ιron Maden" με το ομώνυμο συγκρότημα ?

Xalkideos said...

Ναι, το γνωστό συγκρότημα πήρε την ονομασία του από αυτό το μεσαιωνικό βασανιστήριο.